torsdag 29. oktober 2009

Buddhismen

Hvorfor meditasjon står så sentralt i buddhismen?!
Det sies at meditasjon er selve veien til Nirvana. Å meditere betyr at man er både åpen og konsentrert på samme tid. Buddisther meditere for å nå den samme opplysningen som det Buddha gjorde. En buddhist som mediterer sitter med bena i kors, rett i ryggen og hendene i fanget. Da de mediterer pleier de som regel å sitte en plass hvor det er stille og hvor du ikke blir forstyrret. Det er opptil hver enkelt buddhist å avgjøre hvor mye de vill meditere. Mange buddhister mediterer både morgen og kveld, og når det er meditasjonssamling kan de sitte å meditere sammen i opptil ti timer om dagen og dette klarer de fordi de mister helt tidsperspektivet. Da vi hadde en buddhist på besøk på Jåttå videregående skole hadde han foredrag for oss. Han fortalte at han mediterte en time om dagen. Han fortalte også at han syntes at det var svært vanskelig i begynnelsen men etter hvert gikk det av seg selv. Grunnen til at meditasjon står så sentralt i buddhisme er fordi hvis de mediterer mye kan de oppnå nirvana og deretter bli gjenfødt slik som buddha (Buddha er et stort forbilde for buddhistene). 

Karma er etter hinduisk tro årsakene bak menneskets plass i livet. De handlingene et menneske gjør i livet, vil være med å bestemme hvordan det skal gå i det neste liv. Altså, den karmaen du dør med avgjør hvilken karma du får i neste liv. Det er først og fremst motivet bak handlingen og selve handlingen som er det viktige. Motivene bak alt vi gjør, skaper enten god eller dårlig karma. Samsara er et fundamentalt begrep i buddhismen og vør være elementær kunnskap for alle buddhister. Det sies at Samsara ikke nødvendigvis er et sted, men en sinnstilstand. Det sies at Samsara er en runddans av gjenfødsler inntil de våkner opp fra Samsaeas drøm og blir fri. Samsara kalles også Livets Hjul.

Demonen Mara førsøkte å hindre ham i å oppnå målet sitt (nirvana) da han satt under ett tre å mediterte, men han tok jorda til vitne mot Mara ved å berøre jorda med alle fingrene på høyre hånd, et motiv som ofte er gjengitt i buddhistisk kunst. Etter at han hadde meditert lenge fikk han et gjennombrudd en fullmånenatt og fikk innsikt i tre grunnleggede forhold. Siddhartha (Buddha) husket alle sine tidligere liv gjennom 91 eoner, og hver av eonene hadde vart uendelig lenge. Han så den karmiske sammenhengen mellom et liv , og det neste og hva som gav god og dårlig karma. Han innså de fire edle sannhetene og virkeliggjorde nirvana.

Grunnen til oppvåkningen er de tre innsiktene ovenfor, og det gjorde ham til en Buddha. Buddha betyr "den oppvåknede"

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Her har du fått med mye viktig om meditasjon. Flott at du trekker inn besøket vi hadde og forklarer konkret hva meditasjon er.

Det du skriver om at man blir gjenfødt etter å ha nådd nirvana stemmer ikke.

Kan du prøve å trekke inn begrepene karma og samsara i drøftinga av meditasjonens plass?