onsdag 21. oktober 2009

En god samvittighet av Alexander Kielland

1. Gi en beskrivelse av fru Warden: Hva får du vite om henne og hvorfor har Kielland gitt henne navnet Warden? Kommenter måten hun er skildret på.
Fru Warden er en svært rik kvinne, i novellen blir hun beskrevet som; hun steg langsomt ut, trakk den lange kjolen etter seg og lukket omhyggelig vogndøren. Hun blir også beskrevet som en svært positiv og omtenksom kvinne med et stort hjerte. Hun finner selv ut at det er unødvendig å bruke pengene på dyre og eksklusive klær og ting, og hun har et så meget hjerte for de stakkars fattige, og bestemmer seg derfor for å reise til en tilfeldig fattig familie for å hjelpe. Men etter hvert finner hun ut at hun ikke syntes så synd på dem alikevel, fordi mora i familien hadde vært/var prostituert og den ene dattera var gravid med sin egen far. Fru Warden får et svært dårlig inntrykk av dem fordi hun syntes det virket som om de var svært utakknemmelige for den hjelpen de fikk.

2. Novellen inneholder mye syrlig ironi. Finn eksempler på dette og si noe om hvem ironien går ut over.
Ironien i novellen er at Fru Warden egentlig reiste til det fattige hjemmet bare for og få hod samvittighet, ikke for å gjøre noe bra. Ironien er da at de skal framstå som gavmilde og godhjertede fruer som skal hjelpe de som har det mindre godt, men egentlig gjør de det for seg selv slik at de kan leve med en god samvittighet.

3. Hva er novellens budskap?
Novellens budskap er at alle mennesker trenger omsorg for å holde seg oppe men det er ikke alltid den du har omsorg for som trenger det mest, de har også manglende forståelse for de som er fattige. De er skeptiske til å hjelpe de som er fattige, og de som er rike gjør slik at de får bedre samvittighet selv. Samtidig viser det også at de fattige gjør alt for at de rike skal syns sunn på dem slik at de skal gi penger til dem. De lyver og de stjeler.

4. Pek på naturalistiske trekk i novellen. Er novellen realistisk eller naturalistisk - begrunn svaret.
Novellen er veldig realistisk, akkurat det at den fattige familie faren har gjort datteren gravid og at fruen i huset (moren til barna) er/var prostituert er veldig realistisk. Der er og veldig realistiske at miljøet i novellen er et av de fattigste miljøene. At de tar fram kjønnsliv , fattigdom, sykdom og prostitusjon og det er veldig realistisk det også. Det er ingen optimisme i denne novellen, derfor er denne novellen naturalistisk.

Ingen kommentarer: