søndag 21. mars 2010

Kjønn og kjønnsroller

Oppgave 2 – Er kjønn og kjønnsroller egenskaper og holdninger vi blir opplært til, eller kan vi snakke om at vi som menn og kvinner har noen iboende egenskaper knyttet til kjønn?

Det er ulike syn på hva rolle mannen og kvinnen har i både Islam, Kristendom og Hinduismen. Og akkurat dette er noe filosofene har interessert seg for og har ulike meninger om. Både hos filosofene og i religionene kan du finne likheter, men også ulikheter på kjønn.

Ulike filosofer som Aristoteles fra Antikken og Immanuel Kant, en tysker fra 1700-tallet, var to filosofer som interesserte seg for og hadde ulike meninger om synet på kjønn. Aristoteles så kvinnene som en ufullstendig mann og at kvinnene burde ha en underordnet posisjon i samfunnet. Samfunnet i hans tid var stort sett enige i dette. Meningene hans blir sakt at kan ha mye med skylda for all kvinneundertrykkinga. Immanuel Kant var svært fasinert av den kvinnelige skjønnheten. Han hevdet at det ikke handlet om hva som var rett og galt, men hva som er stygt og vakkert. Hans meninger handlet om følelser, og ikke prinsipp. Og ut i fra dette skulle ikke kvinner utdanne seg slik som menn.

Immanuel Kant sin mening om kjønn og kjønnsroller var stort sett slik det var før i tiden. Før utdannet ikke kvinner seg slik som menn, de var heller hjemme og passet på barna, lagte mat og stelte til hjemme i huse – mens mannen var på jobb.

Både Islam og Kristendommen er monoteistiske religioner, og har mye likheter, men det er store forskjeller når det kommer til kjønn. Jeg mener at Kristendommen er den religionen som har mest likestilling mellom kjønn. En muslimsk mann kan gifte seg med inntil fire kvinner. Men dette inngår at han må behandle alle likt og at han er like glad i alle. Kvinnene kan være jøder, muslimer eller kristne. Men en kvinne derimot, kan bare være gift med én mann om gangen.

I Hinduismen i før i tiden ble enka brent sammen med sin avdøde mann, for å vise sin kjærlighet til mannen på samme tid som de ble renset for all synd. Tidlig på 1800-tallet ble dette forbudt.

Jeg mener selv at det er en blanding av at det er medfødt og at samfunnet spiller en rolle. Som sakt tidligere, så var det mennene som skulle utdanne seg, jobbe og tjene penger til familien mens kvinnene skulle være hjemme, passe barna, vaske klær også videre. Men spørsmålet er, er kvinner virkelig født med at de skal være bedre til å passe barna og stelle med huset og å lage mat? Og er menn flinkere til å jobbe og skaffe penger til familien? Jeg tror ikke slikt bare er medfødt, men at du også blir opplært til at slik skal det være, og at det fortsatt henger litt igjen fra gamle dager av.

Når du ser på jobber blant kvinner og menn, er det flere kvinner som velger å jobbe med barn, det er flere kvinner som er lærere og det er flere kvinner som sitter i kassen på Rema. Men på samme måte er det flere menn som velger å jobbe som elektriker, lastebiler også videre. Men dette er vel bare genetisk? Menn og kvinner er forskjellige og tenker og ser på ting på forskjellige måter. Som barn leker som regel jenter med dukker og gutter med biler. Men selv da jeg var liten lekte jeg som regel med biler, og hvorfor var det slik? Kanskje det har noe med og gjør at jeg alltid har vært pappajente.

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Du trekker fram to aktuelle filosofer. På slutten stiller du spørsmålet om kjønnsforskjellene er tillærte eller medfødte. Det kunne du gjerne diskutert, og trukket inn synspunktene til for eksempel Simone de Beauvoir.