fredag 19. mars 2010

Modernisme


Modernisme i Norge
Modernisme i Norge var ikke helt den samme som i resten av Europa. Dette var fordi i første verdenskrig så var ikke Norge like preget slik som de andre europeiske landene var. Og i den realistiske tradisjonen var Norge opptatt av å finne sin egen identitet. Krigen, heltedyrking og hvordan å unngå enda en krig var slik norsk litteratur ble preget av. Forfattere innen modernisme var blant annet Sigurd Hoel, han var svært opptatt av å bygge broer mellom Norge og Europa i mellomkrigstida. Kristofer Uppdal, Emil Boyson, Tarjei Vesaas og Rolf Jacobsen er også eksempler på forfattere som var innen modernisme i Norge.

En ny vri av modernismen kom på 1960-tallet. De nye dikterne og forfatterne var ressurssterke. Diktergenerasjonen hadde protestert mot modernismen på 1950-tallet, og de ville ta oppgjør med dem. Språket skulle folk flest forstå, og ut i fra dette skulle man skape en modernistisk litteratur. Poesi skulle nå lages av hverdagslige ting, massemedier også videre. Unge folk i Norge ble mer opptatt av politikk på grunn av Vietnam krigen.

På 1970-tallet blir det mer fokus på kvinnefrigjøringen og det dukket opp flere kvinnelige forfattere. Kvinnene skrev om hvordan de tar styringen og at mennene blir undertrykt. Noen eksempler på de kvinnelige forfatterne er blant annet Bjørg Vik og Gerd Bratenberg. Noen menn gjorde opprør.



Tradisjon og modernitet
Tradisjonalisme – den tradisjonelle kulturen bryter ikke bevisst med de eksisterende uttrykksformene, men bruker dem og utvikler dem videre

Modernitet/det moderne prosjektet – modernitetens kultur uttrykker troen på at vår egen fornuft kan skape framskritt for verden og frigjøring for menneskene.

Det var mye som skjedde i den første halvdelen av 1900-tallet, og mange mennesker opplevde en eksplosjonsartet utvikling av ny teknologi som forandret dagliglivet til mange i vår del av verden. Radio, biler, fly og elektriske husholdningsmaskiner er noen eksempler på hva vi fikk. Et annet eksempler på hva folk gjennomgikk var krig. Millioner av mennesker døde, og etter hvert fikk vi våpen som kunne utrydde mesteparten av livet på jorda. Elektrisiteten var det viktigste som skjedde i Norge som kom fram rundt 1905.


Står et annet innlegg om tradisjon og modernitet lenger nede.

Ingen kommentarer: