fredag 14. november 2008

Diktanalyse

PIKEN PÅ ANATOMIKAMMERET: Henrik Wergeland
Denne teksten er skrevet på dansk-norsk. Det fåregår om vinteren, og det er fem strofer i dette diktet og seks verslinjer i hver strofe. I "piken på anatomikammeret" er det enderim, eks: hit-glid, vittighet-ned, inn-kinn, barndomslek-steg, så-derpå, som-fattigdom, svært-skjært, så-foregå, tok-overjog. Jeg tror det er en mann som skriver om en kvinne som han liker veldig godt.


TIL FORAARET: Henrik Wergeland
I dette diktet er det elleve strofer, med forskjellig antall verslinjer som varierer mellom to, fem, fire og seks verslinjer. Dette diktet er også dansk-norsk slik som det forrige. I "Til foraaret" er det gjentakelser som "O Foraar". Det er ikke spesielt med enderim i strofene i dette diktet. Han som er skrevet om i dette diktet elsker seg selv, og skriver om seg selv i tredje person.


TIL MIN GYLDENLAK: Henrik Wergeland
I "Til min gyldenlak" er det seks strofer og fire verslinjer i hver strofe. Det er enderim i dette diktet som for eksempel tapt-skapt, guld-muld, op-gyldentop, forbi-fri, mund-grund, husk-rosenbusk, see-skee, bryst-kyst, hus-brudeblus. Det er ikke gjentakelser i dette diktet. Diktet handler om noen andre, noe han mener vi skal tro, og i slutten i jeg person.