fredag 28. november 2008

Hva er et essay?

Definisjon
Det er et beskjedent forsøk på å ordne tankene litt omkring et emne som forfatteren har lyst til å behandle, men som han også mener burde ha fått et langt mer alvorlig omtale enn denne som han kan komme med.
Michel de Montaigne

Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle skaker. Essay kommer fra det franske "essai". Sjangeren fikk sitt navn fra Les Essais, en bok som den franske forfatteren Michel de Montaigne ga ut i 1580. Essay er ganske likt kåseri, men den viktigste forskjellen er at kåseriet først og fremst en en muntlig sjanger, der teksen er ment å skulle leses høyt og dermed har et noe annet særpreg.

Det personlige essayet skrives i jeg-form og bygger ofte på personlige erfaringer og refleksjoner. Essaet er heller ikke ensidig argumenterende eller misjonerende. Ofte er det vansjelig å se hva essayisten egentlig mener.

fredag 14. november 2008

Diktanalyse

PIKEN PÅ ANATOMIKAMMERET: Henrik Wergeland
Denne teksten er skrevet på dansk-norsk. Det fåregår om vinteren, og det er fem strofer i dette diktet og seks verslinjer i hver strofe. I "piken på anatomikammeret" er det enderim, eks: hit-glid, vittighet-ned, inn-kinn, barndomslek-steg, så-derpå, som-fattigdom, svært-skjært, så-foregå, tok-overjog. Jeg tror det er en mann som skriver om en kvinne som han liker veldig godt.


TIL FORAARET: Henrik Wergeland
I dette diktet er det elleve strofer, med forskjellig antall verslinjer som varierer mellom to, fem, fire og seks verslinjer. Dette diktet er også dansk-norsk slik som det forrige. I "Til foraaret" er det gjentakelser som "O Foraar". Det er ikke spesielt med enderim i strofene i dette diktet. Han som er skrevet om i dette diktet elsker seg selv, og skriver om seg selv i tredje person.


TIL MIN GYLDENLAK: Henrik Wergeland
I "Til min gyldenlak" er det seks strofer og fire verslinjer i hver strofe. Det er enderim i dette diktet som for eksempel tapt-skapt, guld-muld, op-gyldentop, forbi-fri, mund-grund, husk-rosenbusk, see-skee, bryst-kyst, hus-brudeblus. Det er ikke gjentakelser i dette diktet. Diktet handler om noen andre, noe han mener vi skal tro, og i slutten i jeg person.