fredag 28. november 2008

Hva er et essay?

Definisjon
Det er et beskjedent forsøk på å ordne tankene litt omkring et emne som forfatteren har lyst til å behandle, men som han også mener burde ha fått et langt mer alvorlig omtale enn denne som han kan komme med.
Michel de Montaigne

Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle skaker. Essay kommer fra det franske "essai". Sjangeren fikk sitt navn fra Les Essais, en bok som den franske forfatteren Michel de Montaigne ga ut i 1580. Essay er ganske likt kåseri, men den viktigste forskjellen er at kåseriet først og fremst en en muntlig sjanger, der teksen er ment å skulle leses høyt og dermed har et noe annet særpreg.

Det personlige essayet skrives i jeg-form og bygger ofte på personlige erfaringer og refleksjoner. Essaet er heller ikke ensidig argumenterende eller misjonerende. Ofte er det vansjelig å se hva essayisten egentlig mener.

fredag 14. november 2008

Diktanalyse

PIKEN PÅ ANATOMIKAMMERET: Henrik Wergeland
Denne teksten er skrevet på dansk-norsk. Det fåregår om vinteren, og det er fem strofer i dette diktet og seks verslinjer i hver strofe. I "piken på anatomikammeret" er det enderim, eks: hit-glid, vittighet-ned, inn-kinn, barndomslek-steg, så-derpå, som-fattigdom, svært-skjært, så-foregå, tok-overjog. Jeg tror det er en mann som skriver om en kvinne som han liker veldig godt.


TIL FORAARET: Henrik Wergeland
I dette diktet er det elleve strofer, med forskjellig antall verslinjer som varierer mellom to, fem, fire og seks verslinjer. Dette diktet er også dansk-norsk slik som det forrige. I "Til foraaret" er det gjentakelser som "O Foraar". Det er ikke spesielt med enderim i strofene i dette diktet. Han som er skrevet om i dette diktet elsker seg selv, og skriver om seg selv i tredje person.


TIL MIN GYLDENLAK: Henrik Wergeland
I "Til min gyldenlak" er det seks strofer og fire verslinjer i hver strofe. Det er enderim i dette diktet som for eksempel tapt-skapt, guld-muld, op-gyldentop, forbi-fri, mund-grund, husk-rosenbusk, see-skee, bryst-kyst, hus-brudeblus. Det er ikke gjentakelser i dette diktet. Diktet handler om noen andre, noe han mener vi skal tro, og i slutten i jeg person.

onsdag 29. oktober 2008

Erasmus Montanus

Akt 1
- Jeppe ønsker Per hjem.
- Jeppe har fått et brev av sin sønn som studerer i københavn.
- Brevet er på latinsk, et språk som Jeppe ikke forstår.
- Per som er lærden i byen hjelper Jeppe og oversette.

Akt 2
- Sønnen Montanus kommer hjem.
- Montanus krever respekt av sin bror Jacob, dette liker ikke Jacob så mye, han blir småfrekk med Montanus.
- Montanus mener han er mer lærde en Per. Act 2 er en diskusjon mellom familien berg.

fredag 17. oktober 2008

Barokken er navnet på både en stilart og en epoke innen europeisk kunst, og regnes som tida fra 1600 til 1700-tallet. Kunstretningen verdsatte dramatikk og detaljer, ornamentering og prakt, og fremtrådte innen de fleste kunstformene.

Barokken begynte som sakt i år 1600 i Roma og spredte seg til resten av Europa med støtte fra den katolske krike, som brukte stilen som et ledd i sin motreformasjon. Barokken i forskjellige land fant ulike loka uttryksformer.

Tida omtales ofte som en reaksjon mot de strenge prinsippene om harmoni og nøysom askese i renessansen. Flertydighet og mystisme ble uvesentliggjort, og man vektla fælelser og patos heller enn intelliktet og det spirituelle slik manierismen tidligere gjorde. Kunsten fra denne tiden er direkte, dramatisk og enkel

fredag 3. oktober 2008

Oppgaver til renessansen

Gjenfødelse
Renessanse betyr gjenfødelse, og for renessansemennesket er det tankene, filosofien og menneskesynet gra antikkens Hellas og Roma som nå fødes på ny.

Kirken mister makt
Kirken mister mye makt på grunn av indre splittelse og moralsk forfall


Økonomisk oppgangstid
Grunnen til oppgang var at økonomien var langt nede etter middelalderens mange kriger, pest og hungersnød. Det kom nye handelsforbindelser og friere markeder. Det åpnes nye rikdommer på grunn av oppdagelses reiser.

Individualismen
Individualismen er karakteristisk for det moderne mennesket, blir lagt i overgangs- perioden mellom middelalderen og renessanse.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci ble født i 1452 og døde i 1519. Han var en italiensk multikunstner som dissekerte lik for å lære mer om menneskelig anatomi.

Michelangelo
Michelangelo ble født i 1475 og døde i 1564. Han var rennesansens store kunstmaler og billedhugger. Han var også italiener.

Renessansemennesket
Leonardo da Vinci var renessansemenn- esket. En allsidig begavelse med en glupende appetitt på kunnskap innenfor alle slags emner.

Humanistene
Ordet humanistene er fra latin humanus som betyr menneskelig. Humanistene foretok også grundig tekstkritikk av selve den hellige skrift, Bibelen.

Reformasjonen og Martin Luther
Var en religiøs omveltning fra katolisismen til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet. Martin Luther King var en tysk teolog.

Boktrykkerkunsten og Johann Gutenberg
Johan Gutenberg var utvikleren av bok-trykkerkunsten. Det ble begynnelsen til masseproduksjon.

Jeget
Jeget betyr det å være medlem av et fellesskap.

Michel de Montaigne
Michel de Montaigne ble født i 1533 og døde i 1592. Michel var oppfinneren av essaysjangeren.


Oppgave b)
Renessansen hadde sin utspring i Italia og stoppet litt opp i Danmark der det danske språk og kultur ble styrket.
Dette var en svekkelse av norsk nasjonalkultur.
I Norge brukte vi dansk bibel, på den tida var Norge et kulturelt u-land


Oppgave c)
Absalon Pedersson Beyer og Peder Clausson Friis skrev bøker om Norge og landets natur.

fredag 26. september 2008

fredag 19. september 2008

torsdag 28. august 2008

Middelalderen

- Litteratur og kultur 500-1500
  • Middelalderen i europeisk historie varte fra år. 500 til 1500 etter kristus. Tiden mellom antikken og nyere tid.
  • I år 476 ble det vestromerske riket invadert av gotere, saksere, frankere og andre. Og det østromerske riket besto i mange tusen år før det ble erobret av tyrkerene på midten av 1400-tallet.
  • Omkring 1500 gikk folk inn i en ny tid; byene vokste og ble rikere, sjøfarere kunne seile jorda rundt og fant nye kontinenter osv.
  • Middelalderen oppsto i renessansekulturen i Italia på 1400-tallet. Folk så på middelalderen som en møsk og stillestående tid.

- Litteratur og forfattere i middelalderen og våre dager

  • En domminerende faktor i kulturlivet i middelalderen er den katolske kirken, pavekirken. All lærd teologisk litteratur var skrevet på latin, også bibelen.
  • I middelalderen oppsto det flere som ville leve livet som munker og nonner. Medlemmene av disse bevegelsene søkte et rent, fromt og enkelt liv.
  • Det var vanlig å bruke timebøker i middelalderen, som ble delt ut på klosterene. Disse bøkene hadde bønner for ulike bønnetider.

  • Fra 1100-tallet ble det opprettet universiteter i flere byer i Europa, der fantes det også lærd religiøs litteratur.
  • Thomas Aquinas var en italiensk filosof som ble født i 1225 og døde i 1274. Han søkte å forene tro og fornuftstenkning, og kombinerte kristendom med Aristoteles' filosofi.
  • Aristoteles ble født i 384 og døde i 322 før kristus. Han var en av antikkens største filosofer, mente at vi ikke kan skille mellom ideene og tingene.
  • ''Alt som er - uten hensyn til på hvilken måte det er - er godt i den grad det er værende,'' sa Thomas Aquinas.

  • De som levde på middelalderen levde et hardt og kort liv på grunn av sykdom og død. Det aller sikreste var å være lydig mot Gud og kirken.
  • I tidlig middelalder stemplet kriken i Vest-Europa teatrets virkemidler i bruk i religiøse spill. Fra 1100-tallet var mysteriespillet populær underholdning.

  • Romansk stil dominerte fra ca. 1000 til 1150, og at den ble avløst av gotisk stil fra ca. 1150 til 1500. Den romanske arkitekturen bygger på romersk byggekunst.
  • Den gotiske arkitekturen utviklet seg gjennom nye byggeteknikker. Taket ble båret oppe av søyler og ulike buekonstruksjoner. Da ble byggene lange og høye.
  • I den gotiske formen har de ofte en spiss bueform, i motsetning til de romanske rundbuene. Den gotiske kirken har mye religiøse bilder og malerier både utenfor og innenfor.
  • Gamle Aker kirke i Oslo er en av de eldste kirkene i Norge. den er bygd på 1100-tallet og er i typsik romansk stil med massive vegger og runde buer i vinduer og dører.