torsdag 10. september 2009

Er fotball en religion?

Lekse i religion og etikk: er fotball en religion?

Det er mange som mener at fotball er deres religion. For eksempel Vålerenga's supportere synger i sangene at Våleregna er religionen deres, mange mener at dette er akkurat det samme som salmer. "Våålenga, du er min rellion, en av en million, stolt gammal traddisjon". Men kan man virkelig sakke om fotball som en religion? Det sies at tanken er å la ulike fotballsupportere fortelle om forholdet til klubben i deres hjerte. Det er flere som mener at når du går inn på fotballanen, er det akkurat det samme om man tråkker over en terskel når man går inn i et kirkerom, og at fotballarenaen er et hellig rom for dem. En skikkelig fotballsupporter hadde til og med behandlet klubbsjerfet eller drakten med respekt.

Jeg mener selv at det å kalle fotball en religion er alt etter som hvordan man faktiskt definerer ordet religion. Hvis man definerer fotballen som samfunnets lim, så er fotballen også religion. Men jeg mener at religionen går ut på hva som skjer etter døden også videre, og akkurat dette kan jo ikke fotballen gi svar på?? Men såklart, det finnes utrolig mange mennesker i verden som mener at fotball er absolutt alt for dem, og da blir det jo også som en religion for dem.

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Du har gode refleksjoner rundt spørsmålet. Innlegget vil bli enda bedre dersom du trekker inn begrepet substansiell religionsdefinisjon og har med et eksempel på en slik definisjon, for eksempel fra læreboka. Da kan du utfra en slik definisjon vise hvorfor fotball ikke kan betraktes som religion utfra substansilell religionsdefinisjon, men at det er motsatt når man tar utganspunkt i funksjonelle definisjoner