onsdag 21. januar 2009

Oppgaver om Kvitebjørn kong Valemo

1. Finn typiske eventyrtrekk ved eventyret om Kvitebjørn kong Valemon.
Eventyret begynner med ''det var en gang''. Det handler om en mann som var så fattig. Han hadde tre døtre. Tallet tre er et viktig tall i et eventyr. Prinsessa fikk tre barn, og møtte dem tre ganger. Kvitebjørnen var egentlig en prins, men han var forhekset. Hun fikk også tre magiske ting som skulle hjelpe henne. Eventyr handler som regel om enten en som var bare fattig, eller en som bare var rik, eller en som gjerne bare var ond osv. I dette eventyret handler det om en mann som bare var fattig.

2. Se på forskjeller og likheter i de to eventyrene om Tommeliten og forklar hvorfor folkediktning er både nasjonal og internasjonal.
Likheter er at begge eventyrene om Tommeliten handler om en liten gutt som ikke var større enn en tomme. I begge eventyrene forsvant han tre ganger, men dukket alltid opp igjen. I begge er også grøtepisoden med. Og han dør til slutt.

Forksjeller er at i den norske versjonen skulle Tommeliten reise til en kongsgård for å gifte seg me ei prinsesse. Men i den engelske versjonen kom han til et slott som han arvet da kongen døde.

Ingen kommentarer: