mandag 11. januar 2010

Sult av Knut Hamsun

Romanen "sult" er skrevet av Knut Hamsun, og ble gitt ut for første gang i 1890. Romanen regnes som Hamsuns gjennombrudd. Byen er Kristiania/Oslo og boka handler om en fattig og ung mann. Han har verken penger til mat eller penger til et sted og bo, og har flere ganger blitt kastet ut de stedene han bodde på grunn av mangel på penger. Han forsøker å skrive tekster til en avis for å tjene penger, altså å bli en forfatter. Men det er vanskelig for ham! Når han møter andre mennesker oppfører han seg helt normalt og kler seg i nokså normale/pene klær. Dette gjør han for å opprettholde verdigheten sin, han sliter virkelig. Noen ganger er han heldig og klarer å skaffe seg litt penger, men de pengene gir ham bort til andre mennesker som er mye mer fattigere enn ham, selv om han egentlig trenger dem selv.

Handlingen av boka/filmen foregår om vinteren i Kristiania/Oslo for mange, mange år siden. Du merker fort at mannen sliter med pengeproblemer, og han har verken mat eller tak over hodet, eller penger til varme klær - noe han trenger siden det er vinter og svært kaldt ute.

Det som kjennetenger romanen "sult" innen modernisme er vel de gangene han sitter ned på en benk og reagerer forskjellig hver gang noen prøver å snakke til ham. En gang kommer det en politimann og en annen gang en gammel mann. Jeg tror han lider av en sykdom. Modernisme = personers psyke blir skildret, det indre står i fokus. For å være helt ærlig likte jeg ikke filmen så godt, den var svært gammeldags og kjedelig - men det var vel en måte å vise oss elever moderisme på på 1800-tallet.